Wil je dit delen?
Het fruit rijpt niet allemaal tegelijk, maar begin september heb je de meeste kans dat er veel appels en peren rijp zijn. Deze pagina is voor tips wat je met het fruit kunt doen.
Mag ik het plukken?
Veel IJsselsteiners weten het nog niet, maar je mag als inwoner gewoon het fruit in het openbaar groen plukken. Tips na de foto.
Tips
- Kijk of er al appels of peren vanzelf zijn gevallen.
- Als je een mooie appel of peer vastneemt, komt die gemakkelijk los van de boom.
- Draai de vrucht voorzichtig los. Lukt het niet? Dan is die nog niet rijp.
- Gebruik een fruitplukker op een steel. Zachtjes schudden en het fruit moet gemakkelijk loslaten.
Let op: Plukken mag alleen voor eigen gebruik.
>> Naturalis heeft een lijst van veel voorkomende appelrassen en hun globale pluktijd.
Jaarlijkse appelpluk beƫindigd
Eetbaar IJsselstein organiseerde ieder jaar een appelpluk in het openbaar groen. De laatste was op 5 september 2021.
Idee: organiseer dit zelf met jouw buren, maak er een gezellige bijeenkomst van!
>> Waarom gestopt?
>> Check de website van Eetbaar IJsselstein voor een verslag.
>> En RTV Utrecht was erbij.
Hete bliksem
Ken je dit ouderwetse recept? Het is iets wat je toch ten minste eenmaal in je leven geprobeerd mag hebben. Het is een klassieke stamppot met appels. Een mix van aardappels, zure en zoete appels. Meestal zien we hier Elstar of Goudrenet maar welke appels uit ons openbaar fruit zou jij gebruiken? Zoek bijvoorbeeld eens naar de Bramley’s Seedling.
>> Het recept vind je hier op 24-Kitchen.
Snelste appeltaartrecept ooit!
We hebben dit recept uitgeprobeerd en ons advies is om het langer in de oven te doen. Bij 180 graden en 30 minuten was het niet gaar en zelfs nog hier en daar vloeibaar. Dus doe het langer, een uur bijvoorbeeld en op iets lagere temp.
Het levert iets op dat lijkt op appelcake en het is lekker!
Gaaf recept met peren!
Een recept met handperen dat er spectaculair uitziet, wij vonden het op de interessante webshop van Waschbaer.
Recepten met onrijpe appels
Van SpicyMoustache op Instagram:
Een Italiaan in Engeland, met een bijzondere moestuin in zijn voortuin. De moeite waard om te volgen!
Alleen al in het VK worden er elke 4,4 miljoen appels weggegooid. @lajatattooen ik verzamelden alleen valappels en onrijpe appels en toverden die om tot iets bruikbaars voor ons huishouden! Deze recepten zijn niet alleen goed voor je huishouden maar ook voor de omgeving.
Azijn kun je gebruiken in de keuken maar ook als een geweldige natuurlijke oppvervlaktereiniger en je kunt er de gezondheid van je haar mee verbeteren.
Fruitleer kan minstens 9 maanden worden bewaard in de koelkast of de vriezer. Pectine zelf maken scheelt geld en afval want je kunt ieder deel van je appels gebruiken.
APPELAZIJN:
– halve pot onrijpe of rijpe appels
– genoeg water om de pot helemaal te vullen (meet het even af per kopje)
– 1 eetlepel bruine suiker voor elk kopje water
– doe er een doekje over tegen de fruitvliegen
– elke dag even omroeren, 2 weken lang
– daarna zeven en je kunt de vloeistof een maand of langer laten fermenteren. Als je een vlies ziet (de azijnmoeder) dan kun je die ook bewaren voor de volgende batch.
* Het kan waterig en wat flauw van smaak worden. Een beter en uitgebreider recept voor de appelazijn vind je hier.
FRUITLEER:
– 4 kopjes geschilde appels in stukjes
– half kopje water
– 2 eetlepels suiker
– 1 theelepel kaneel
* De hele boel inkoken en dan in de oven uitsmeren op bakpapier. Op late temperatuur laten drogen. Dan met nieuw bakpakier oprollen in stroken.
PECTINE:
– allerlei appels, met schillen en klokhuizen
– voeg genoeg water toe zodat ze drijven
– 2 uur koken
– zeven en inkoken
– in een steriel potje bewaren
* Pectine kun je o.a. gebruiken in je zelfgemaakte jams.