Fruitcollectie op kaart

Wil je dit delen?

Fruitbomen in het GIS systeem

Alle fruitbomen in IJsselstein zijn te vinden op de digitale fruitkaart. Super interessant en handig! Voor de fruitspecialisten, voor het beheer, maar ook voor inwoners van IJsselstein die nét even die speciale appel of peer zoeken voor een taart.

Hoe werkt de kaart:

  • Klik op de link
  • Selecteer een van de fruiticoontjes
  • Als de kaart geopend is selecteer je bovenin ook de andere iconen, zoals peer, pruim, hazelaren en leifruitrekken.
  • Verder inzoomen totdat je de betreffende appel of peer icoon ziet
  • Klik de icoon aan
  • Nu zijn de gegevens zichtbaar in een apart kader

Zoeken in de fruitkaart

Om te zoeken klik je het tweede icoontje linksboven aan, zie plaatje. Als je in heel IJsselstein wilt zoeken, zorg dan dat je wel de hele kaart van IJsselstein in beeld hebt. Het zoeken werkt vrij specifiek. Heb je bijvoorbeeld een naam met een trema, dus é, voer dit dan ook in. Ben je niet zeker over de naam, zoek dan via een browser de juiste spelling op. Soms zijn er ook alternatieve spellingen, die kun je ook proberen. Namen zijn vaak streekgebonden.

zoeken op de fruitkaart

Wat is er zichtbaar

  • Alle locaties van de fruitwijken zijn zichtbaar
  • Locatie per boom en soort fruit.
  • Indien bekend de naam van het ras/cultivar
  • Indien beschikbaar foto van de vrucht
  • Nummer van de boom
  • Indien bekend toepassing van type vrucht

Waarom de GIS fruitkaart

Vanaf 2010 is de fruitcollectie door o.a. bezuinigingen verwaarloosd geraakt. KNIJ wilde voorkomen dat de unieke collectie zou verdwijnen. Zij zijn in 2017 begonnen met het inventariseren van alle 2200 bomen en alle info is in een GIS fruitkaart geïmplementeerd.

Het oorspronkelijke doel was om gemeente te ondersteunen met borging en beheer.
De kaart is tevens ook voor inwoners beschikbaar.
In 2019 is de extra toepassing bijgevoegd, waarmee inwoners, experts en beheerders meldingen kunnen doen bij bijv schade, fotos en info toevoegen.
In 2021 is geborgd dat deze GIS fruitkaart met toepassing de komende 5 jaar nog in gebruik kan blijven.

Toegevoegde waarde

Landelijk en internationaal is er veel belangstelling ontstaan voor de GIS fruitkaart.
Vanaf 2020 zijn er vervolgprojecten om alle rassen op naam te brengen. Ook zijn er analoge dia’s uit de fotocollectie van George Otter gedigitaliseerd en toegevoegd.
De intentie is dat elke ras zijn eigen foto op de kaart krijgt. Deze digitale database is wereldwijd uniek.  Als de foto niet meteen zichtbaar is, kan een beetje uitzoomen helpen.
Dit is mogelijk vanwege de vele betrokkenen die hieraan bijdragen.

De kaart blijkt van grote waarde, als pioniersvoorbeeld van hoe fruitboomgaarden digitaal in kaart gebracht kunnen worden, hoe rassen geïnventariseerd en gearchiveerd kunnen worden en ook is de inhoud van de collectie uniek en zeer interessant voor fruitexperts en wetenschappers. Tevens is het toegevoegde meldingssysteem een duidelijk toekomstgerichte interventie. Een overgang waar diverse gemeenten naar op zoek zijn en als inspiratie gebruiken. Doordat ook inwoners meldingen kunnen toevoegen, kan het onderhoud van de openbare veel efficiënter beheerd worden.

Als tweede GIS laag is de Natuurwaardekaart van IJsselstein toegevoegd. de Natuurwaardekaart is door Laarman Groen Adviesbureau gemaakt. Carin Laarman is vanaf begin ook betrokken geweest bij de GIS fruitkaart.

Eerste fase GIS kaart

Voordat het extra meldingsysteem was toegevoegd was dit de oorspronkelijke fruitkaart. De bomen en fruitwijken zijn hier goed zichtbaar.

>> Bekijk de GIS oorspronkelijke Fruitkaart

Wat is GIS?

GIS betekent: Geografisch Informatie Systeem, een soort geavanceerd Googlemaps, waarop vele functies en meerdere lagen toe te voegen zijn.  Dit maakt het mogelijk om diverse gegevens (data) te beheren, analyseren en te delen met anderen. GIS is geworteld in de geografie.. Door de data via een actuele kaart te delen, worden complexe gegevens beter zichtbaar en visueel aantrekkelijk gemaakt. Zo onthult GIS diepere inzichten in data, zoals patronen, situaties en relaties, waardoor gebruikers slimmere beslissingen kunnen nemen.
Wil je weten wat een GIS allemaal kan? Op deze website wordt het mooi uitgelegd en geïllustreerd.

Ook dit project wordt gefaciliteerd door vrijwilligers en dankzij medewerking van GIS specialist Nexpri.

Boekje Appels & Peren

Kijk ook eens naar het opnieuw uitgegeven boekje Appels & Peren, voor een beschrijving van een aantal rassen/cultivars, een wandeling langs het fruit én recepten.

2 Replies to “Fruitcollectie op kaart”

  1. Marie-José de Zeeuw schreef:

    Beste lezer,

    Voor het project van Karen Bruinsma ga ik het label van de appel Sturmer Pippin borduren. Nu dacht ik dat ik die zou kunnen vinden op de kaart van de fruitcollectie. Maar toch plopt die niet op. Doe ik iets fout? Weet iemand van jullie waar deze boom/bomen in IJsselstein staan?

    Groet,
    Marie-José de Zeeuw

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Fruitcollectie IJsselstein. Theme by Viva Themes.