Wil je dit delen?
Het Centrum voor Genetische Bronnen (CGN) beheert de Nederlandse genenbank voor land- en tuinbouwgewassen. Verreweg de meeste gewassen liggen als zaden opgeslagen in de vriezers van de genenbank, maar de appel niet: die wordt beheerd als veldcollectie in een appelboomgaard. In deze video nemen we een kijkje in de Randwijkse boomgaard waar de appelcollectie van het CGN staat. Hoe beheer je zo’n veldcollectie en waarom kun je appelrassen eigenlijk niet als zaden bewaren?
>> Meer over het CGN
>> Meer over de appelcollectie van het CGN
Nederlands Fruitnetwerk (NFN)
Het Nederlands Fruit Netwerk (NFN): behoud van oude fruitrassen in Nederland.
In het ‘Nationaal plan in situ conservering genetische bronnen’ is de ambitie opgenomen dat er vanaf 2020 geen traditioneel Nederlandse rassen meer verloren gaan. Als onderdeel van dit plan is in 2017 het Nederlands Fruit Netwerk ontstaan.
De leden vertegenwoordigen een aantal pomologische verenigingen, particulieren en het CGN. Zij werken samen in planning en uitvoering om een Nederlands cultureel erfgoed collectie op te bouwen en deze duurzaam te conserveren.
Op zoek naar zeldzame rassen
Een mooi artikel met video vind je hier bij De Gelderlander. In 2021 zijn diverse leden van het netwerk bij ons in IJsselstein geweest, om ons te adviseren over onze collectie. Meer hierover in het blog.
In september neemt Auke Kleefstra namens het NFN deel aan Europom, een Europese conventie die helemaal in het teken staat van fruitrassen (appels, peren, noten). Auke reed met een auto vol met appels en peren naar Fredriksdal, een openlucht museum en botanische tuin in Helsingborg, aan de westkust van Zweden. Het fruit komt van de boomgaard van het CGN, zie bovenaan deze pagina.